Знаете ли, че преведена от иврит, думата 'sodom' значи 'изгорен'? До днес аз не знаех. На езика на метъла, обаче, думата 'sodom' е синоним на мощ и безкомпромисност, себеотдаденост и класа. Точно така - класа. На такава станахме свидетели в събота, макар че трябваше стоически да изтърпим раннодекемврийския студ, заради [поредното] забавяне и организационни неудачи... Защото "Most of Evil Winter Fest" трябваше да бъде зловещата порция радост за родния метълист, но се превърна в поредната причина форумите да се пръскат от закани, недоволство и псувни и всички онези смесени чувства на едновременни тъга и ярост, каквито напоследък [за съжаление] започнахме да познаваме доста добре. Оказа се, че Vader дойдоха до България, за да ни дадат по един автограф пред залата и само толкова, а да видиш Gorgoroth без грим и шипове е все едно да видиш прабаба си с грим и къса пола- абсурдно и гротескно.

Със смесени чувства тръгнах към зала "Юбилейна" в студената декемврийска нощ. Дъхът ми се виждаше ясно, а суровият въздух пронизваще дробовете ми с ледената си хрупкавина. Не знаех дали ще има концерт, но по-скоро имах усещането, че такъв няма да има, защото емоциите от предната вечер все още не бяха отминали, а май се задаваше нова, втора порция от същите. Все пак реших да прежаля мързеливото излежаване на дивана в събота вечер и да ида на концерт. Правилно решение, както се оказа след няколко часа.

IMG_1004
Малко повече от час след 19:00, за когато беше обявено отварянето на вратите, Past Redemption все още правиха своя soundcheck, а търпението на хората започна бързо да се изпарява. Няколко души дори си тръгнаха, разочаровани и обидени от ужасната организация, с която бе белязана и тази концертна вечер. Когато вратите все пак се отвориха, може би настроението малко се покачи, заради все по-наближаващия немски траш вихър.

Първи на сцената се качиха възродената българска детметъл шайка Scapegoat. Няколкото промени в състава [в сравнение с този от средата на 90-те] не повлияха на изпълнението на състава, като основно се наблягаше на материал от двата им издадени албума в миналия век. Представеният сет беше половинчасов и доста стегнат като липсваха излишни приказки между парчетата. И макар залата да не бе изцяло пълна, Scapegoat се раздадоха напълно и заслужиха адмирациите и усмивките на [все още] малобройната тълпа. До нови срещи, Scapegoat!

IMG_1070

Сцената бързо бе освободена, пренаредена и подготвена за следващата [вече добила култов статус] екстремна родна групировка - Past Redemption. Сериозната им активност в последните години ги превърна от епизодичен тътен от средата на 90-те години в име, което преспокойно може да се нарече 'лицето на българския детметъл', заради което изборът върху Past Redemption като част от тазвечершната програма бе повече от удачен. А както стана ясно 40-50 минути по-късно - успешен. Новият [стар] вокалист Георги Гагов бе в превъзходна форма и въобще не изпита особени затруднения с чудовищните и дълбокогърлени ревове, които трябваше да произведе, докато колегите му изглеждаха стабилни и мощни, досуш като музиката, на която са отдадени вече над 20 години. За чудесния резултат от престоя на групата на сцената допринесе и чистият и ясен звук, което позволи на всички да се насладят на добре балансирания между стари и нови парчета сетлист.

IMG_1088


Силното представяне на Past Redemption може би се оказа като хвърлена ръкавица и предизвикателство пред основните хедлайнери тази вечер да изметат всичко живо с музиката си. Нещо, за което никой в залата не се и съмняваше, че ще стане. Sodom бяха за пети път в България, за четвърти път в София и за пръв път пред публика от под 1000 души като последното до голяма степен се дължеше на организационните неуредици, към които можем да добавим едночасовата подготовка на сцената и поредният саундчек и няколкото технически срива по време на концерта. Непрестанните дружни викове "Sodom .. Sodom .. Sodom" на няколкостотинте Sodom-аниаци явно подействаха като магнит за групата и в момента, в който Tom Angelripper, Bernemann и Makka излязоха и откриха с "In War and Pieces", беше даден старт на стихийното като ураган пого, в което бяха въвлечени голяма част от присъстващите.

IMG_1189
Следващите близо два часа превърнаха вечерта в истински триумф на идеята зад трашметъла - бира, пот, жици и много, много куфеене! Безупречното изпълнение на вече превърналата се в задължителна за всеки концерт 'M-16', класическата 'The Saw is the Law' и актуалната 'The Art of Killing Poetry' нажежиха до бяло зала "Юбилейна" като постоянно във възхуха се виждаше по някое тяло, обуто в кубинки и камуфлаж, да се носи по ръцете на малобройната тълпа, да куфее върху тонколоните или просто да реве в синхрон с чичо Tom текстовете на Sodom. В това е красотата на траша! Бандата, от своя страна, тотално разбърка уж официалния си сетлист, заради което изненадите при всяко ново започващо парче, бяха далеч по-приятни. Не ни бяха спестени моторхедската 'Iron Fist', 'Eat me' и 'The Vice of Killing', a култовата 'Blasphemer' прерастна в още по-обичаната 'Black Metal' на великите Venom. И така над час и половина. Но имахме сили за бис, който Sodom ни поднесоха под формата на задължителната 'Remember the Fallen' и бомбардираща с тевтонски рифове Bombenhagel, с която концертът завърши. Поклони, аплодисменти и овации и изведнъж сцената бе изпразнена и техниците започнаха да събират техниката. Петото гостуване на Sodom в България се бе изнизало незабележимо, но всички сме знаем, че то няма да е последното и се надяваме следващото да е съвсем скоро. Защото с поведението и професионализма си, спрямо феновете тук, Tom и компания напълно заслужават етикета 'вечните любимци на българските траш-фенове'. "Wir sind auf Sodom!", както пишеше на единственото българското знаме в зала "Юбилейна" в студената декемврийска нощ ...

IMG_1165

Пълен сетлист на Sodom от концерта им в София на 03.12.2011г.:

1. In War and Pieces
2. Sodomy and Lust
3. M-16
4. Outbreak of Evil
5. The Saw is the Law
6. The Art of Killing Poetry
7. Eat Me!
8. City of God
9. Iron Fist
10. The Vice of Killing
11. Blasphemer (end with Venom's 'Black Metal')
12. Sodomized
13. Agent Orange
14. Ausgebombt
15. Remember the Fallen
16. Bombenhagel

Автор: Константин Йовков
Снимки: Никола Петрас

 

Вижте още:

Концертна галерия SODOM, PAST REDEMPTION, SCAPEGOAT