Riverside, които гостуваха в България дни преди ковид пандемията, отново ни навестяват на 27-ми септември в столичния Joy station. Посещението им е част от “ID. ENTITY European Tour“.

Поляците имат в дискографията си вече 8 студийни албума, като между последните два правят около 4 години пауза, най-вероятно заради кончината на китариста им и близък приятел Пьотр Грудзински.


Тазгодишната им тава ни връща към класическото звучене на групата, която ни е позната още от дебюта им, но не с толкова типичната им меланхолия. Присъства голяма доза енергичност, която напомня на тази на класическата поп музика. Доминиращата тематика на текстовете се върти около въпроси като “В какво се превръщаме?“, “Успяваме ли да сме себе си въпреки тежките времена?“ - като цяло всичко, свързано с човешката идентичност.


Концертът продължи по-малко от 2 часа, липсваше съпорт банда. Особеното при изпълненията им на живо е, че те изпълняват песните си с различен аранжимент, по-прогресивно и с удължени партии. Цялостната атмосфера беше страхотна, като в транс на моменти. Въпреки че те не се определят като прогресивна метъл група, доста динамично се развиваше целият концерт и присъстваха немалко комични елементи, особено като на финалната песен Мариуш реши да проведе с публиката упражнение, наречено “silent scream” – когато той подаде знак, всички звучахме като ядосани игуани. Имаше доста заигравки с феновете и коментари, които успяха да ни накарат да се сгънем на пода от смях.


Сетлистът им се състоя не само от „ID-ENTITY“, но добавиха и още няколко парчета. Цялостният списък изглеждаше така:

1. #Addicted
2. 02 Panic room
3. Landmine blast
4. Big tech brother
5. Left out
6. Post-truth
7. The place where I belong
8. Egoist hedonist
9. Friend or foe?
10. Self-aware
11. Conceiving you

Автор: Илияна Дичева
Снимки: Илияна Чоевска