Започваме ударно серията от концерти през месец март с френските машини Benighted, подкрепени от родните Scolos и Past Redemption. Събитието се провежда в клуб "При Черепите" (Old skulls), в който още с влизането се усеща, че тази вечер ще настане същинска касапница.

С леко отклонение от графика, първи за вечерта стартират момчетата от Scolos. Името на групата произлиза от сколопендра (Scolopendra cingulata), което е вид многоножка. Началото се поставя от Велин Вълчев, който е познат барабанист от други групи. Заедно с Боян Герджиков, Джулиано Банков, Луиджи Пикеда и Явор Мечев са настоящите членове на бандата. Въпреки официалното си създаване през 2014-та година, съвсем скоро първият им дългосвирещ албум под името "Arthrogod" ще види бял свят, а датите за промото можете да намерите на страницата им във Фейсбук. Смея да кажа, че доста добре ни подгряха за начало на мероприятието със "смърт метал", като измежду песните се подмятаха коси, шеги от страна на Боян и реплики от Северозападна България на присъстващите. Сиринье.


Втори излизат машините Past Redemption, които са сформирани в София през далечната „за някои“ 1992 година. Дискографията им съдържа четири студийни албума и пети, който също скоро ще бъде издаден. Групата прави една дълга пауза след втория си албум и се събира отново през 2005-та година. Актуалният състав на бандата е от Стефан Иванов, който е единствен оригинален член, Александър Василев "Пандата", Димитър Пенков и Димитър Хаджиилиев. Past Redemption с малко по-дълъг сетлист от на Scolos, ни изсвириха знакови парчета, като за бонус ни представиха и кавър на "Suffer the children".

Малко след определеното по график време, идва моментът, който сме очаквали - Benighted заемат позиция на сцената. Този концерт им е втори в България, като през 2016-та година свирят в клуб "Live and Loud" със съпорт от Fecal Body Incorporated, Warscum и Mizerere.

Още веднага се забелязва, че зад ударните инструменти не е Кевин Паради, а Флориан Мусил, който може би е по-познат от Theotoxin и Schirenc plays Pungent Stench. Оказва се също, че не е успял да присъства и на репетициите на групата, но това не личеше по никакъв начин. Кевин беше заместен достойно, дори и Жулиен го отбеляза.

Публиката се измества по-близо до сцената, а аз смело решавам, че трябва да заема по-предна позиция и дали няколко пъти не ми мина през главата, че това всъщност не е добра идея - да. Но въпреки и падането на трима младежи върху дясната ми страна и дискомфортът след това - струваше си да съм на няколко крачки от еуфорията. Французите през целият им сет не спряха да хранят присъстващите с енергия, на която аз лично много се възхищавах. На абсолютно всички ни изпушиха главите - и в пряк, и в преносен смисъл.

Сетлистът на Benighted беше добре обмислен и беше следния :

1. Martyr
2. The Starving Beast
3. Cum with Disgust
4. Forgive me Father
5. Implore the Negative
6. Nails
7. Reeks of Darkened Zoopsia
8. Collapse
9. Necrobreed
10. Experience Your Flesh
11. Slut
12. Muzzle
13. Versipellis
14, Brutus
15. Asylum Cave
16. Let the Blood Spill Between my Broken Teeth

И така приключваме поредната паметна вечер в концертната история на нашата мила родина. Не забравяйте обаче, че месец март е пълен с още много дати, билетирайте се навреме и ще се видим отново някъде из мелето!

Автор: Илияна Дичева
Снимки: Никола Петрас

Пълна Галерия от събитието: